Araştırmaların yerel, ulusal ve
uluslararası öncelik ve ihtiyaçlar dikkate alınarak planlanması
|
Yerel ulusal ve uluslararası arena da ihtiyaç duyulan alanların
belirlenmesi
|
Bölgedeki meraların vejetasyon
yapısının belirlenmesi ve mera durumu sınıfının ortaya konması
|
Mera topraklarının
özelliklerinin belirlenmesi
|
Bölge meraları için en uygun
ıslah yönteminin geliştirilmesi
|
Bölgedeki fıstık, tayfi üzümü
vb. ürünlerin gen kaynaklarının belirlenmesi ve toplanması
|
Klasik ve biyoteknolojik ıslah
yöntemlerinin entegre çalışması ile, moleküler ıslah programlarına başlanması
|
Siirt Fıstığına yönelik klonal
anaç ve fidan üretiminin yapılması
|
Bölgede yetiştirilebilen diğer
tarımsal ürünlerin doku kültürü yöntemleri ile üretiminin yapılması
|
Endemik ve risk altındaki
türleri korunması (Siirt adaçayı, salep, yabani buğday, crocus vb. türlerin
tespit edilmesi, toplanması ve çoğaltılması)
|
Siirt fıstığı hastalık, zararlı
ve yabancı ot mücadelesinde ekonomi,
insan sağlığı, çevre, biyolojik çeşitliliğin korunması esas alınarak,
sürdürülebilir tarım amaçlarına uygun Entegre mücadele araştırma uygulama,
eğitim ve tanıtım programının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması
|
Siirt fıstığı entegre mücadele
projesinde görev alacak araştırıcıların, uygulama kuruluşlarındaki teknik
elemanların, üreticilerin ve ilaç bayilerinin eğitilmesi
|
Siirt ilinde fıstıkta ana
hastalık Karazenk (Septoria sp.) ve
ana zararlı dip kurdu (Capnodis sp.) mücadele, tahmin ve uyarı modelininin
geliştirilmesi
|
Siirt ilinde organik tarım
yapmaya elverişli alanların belirlenmesi, ilde var olan organik tarım potansiyelinin
somutlaştırılarak açığa çıkarılması ve bu alanların Coğrafik Bilgi Sistemleri
ile kayıt altına alınarak haritalandırılması
|
Siirt ili jeotermal
kaynaklarının belirlenmesi, belirlenen kaynakların özelliklerinin ortaya
çıkarılması ve sözkonusu kaynakların; debisi, farklı derinliklerdeki sıcaklık
değerleri, yerleşim alanlarına uzaklığı, akış hızı, kimyasal içeriği vs. gibi
örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde önem arz eden özelliklerinin belirlenmesi
|
Modern sulama sistemlerinin
Siirt tarımına entegrasyonu
|
Modern meyve yetiştiriciliğinin
geliştirilmesi (Bölgedeki bahçelerde doğru gübreleme, terbiye ve sulama
tekniklerinin yaygınlaştırılması, periyodisite problemi olan türlerde
periyodisitenin giderilmesi/azaltılması amacıyla AR-GE çalışmalarının yürütülmesi)
|
Siirt ilinde yetişen ekonomik
öneme sahip doğal gen kaynaklarının demonstrasyon alanlarının oluşturulması
|
Siirt ili ve çevresinde et ve
yumurta tavuğu yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması
|
Siirt ili ekolojik koşullarının
sebze ve süs tarımına uygunluğunun çiftçiye anlatılıp benimsetilmesi
|
Yöremizle anılan ekonomik
değeri yüksek mahalli çeşitlerimizde ismine doğru aşılı sertifikalı fide ve
fidan üretimi yapılması
|
Yöremizin uzun vejetasyon
süresinden yararlanıp yörede yetiştirilen ürün çeşitliliğinin artırılması
|
İlimizin zengin doğal bitki
popülasyonunu uygun klasik ve biyoteknolojik yöntemlerle geliştirip sektöre
alternatif ürün sunma
|
İlimiz meyve, sebze ve süs
bitkileri gen kaynaklarını in vitro ve in vivo yöntemlerle koruma altına almak
|
Yöre çiftçisine ve yöre halkına
gen kaynaklarımızın ve doğal bitki örtümüzün tanıtılıp, değerinin anlaşılır
olması ve yok olmasını önlemek amacıyla eğitimler düzenlemek
|
Siirt ili ekolojik koşullarının sebze ve süs tarımına uygunluğunun
çiftçiye anlatılması
|
Bitki sağlığı laboratuvarlarının altyapısının günün koşullarına göre
modernize edilerek, hastalık ve zararlıların teşhisinde özellikle molleküler
temelli yöntemlerin kullanılması için yeterli hale getirilmesi
|
Siirt Fıstığı alanlarında ekonomik verim ve kalite kaybına neden olan
bazı zararlılara karşı Biyoteknik Mücadelerinin geliştirilmesi
|
Siirt Fıstığında önemli kayıplara neden olan Agnoscena pistacia
(Antepfıstığı) mücadelesinde kullanılan bazı kimyasallarının direnç
durumlarının belirlenmesi
|
Kısıtlı su koşullarında sulama
suyunun optimum kullanımı için uygun teknoloji ve sulama programlarının
oluşturulması
|
Sulamada ileri teknik ve
teknolojilerin geliştirilmesi
|
Bitkisel üretimde hassas tarım
uygulamalarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması
|
Enerji etkinliğini artırmaya dönük tarla
işlemleri için sistem tasarımı, tarımsal üretimin yönlendirilmesini ve
görüntülenmesini sağlayacak elektronik kontrol, veya sulamaların otomasyona
(PLS) bağlanması
|
Çevre ve buna uygun yapı sistemlerinin
tasarımı, etkin hasat sonrası işlemler ve ürün işleme teknolojilerinin
geliştirilmesi
|
Tarımsal atıkların değerlendirilmesi
konularında kamu ve özel sektörle çalışmaların yapılması
|
Siirt ili ve çevresine ait
doğal bitki örtüsünün analiz edilerek yerel kalkınmaya katkı sağlayacak olan
endemik ve doğal türlerin kültüre alınma potansiyellerinin araştırılması
|
Kesme çiçek yetiştiriciliği
konusunda gerekli üretim alanlarının ve seralarının oluşturulması ve türler
temin edilerek üretime başlanması
|
İç mekan bitkileri
yetiştiriciliği konusunda gerekli seraların oluşturulması ve türler temin
edilerek üretime başlanması
|
Mevsimlik çiçek yetiştiriciliği
konusunda gerekli üretim alanlarının ve seralarının oluşturulması ve türler
temin edilerek üretime başlanması
|
Siirt ve çevresinde bitki
örtüsünün zenginleştirilmesi ve ağaçlandırma faaliyetlerinin arttırılması
için gerekli çalışmaların düzenlenmesi, işbirliklerinin gerçekleştirilmesi
|
Doğa koruma konusunda halkın
bilinçlendirilmesi amacıyla çalışmalar yapılması
|
Siirt ilinde organik tarım
yapmaya elverişli alanların belirlenmesi, ilde var olan organik tarım
potansiyelinin somutlaştırılarak açığa çıkarılması ve bu alanların Coğrafik
Bilgi Sistemleri ile kayıt altına alınarak haritalandırılması
|
Siirt ilinde yetişen ekonomik
öneme sahip doğal gen kaynaklarının demonstrasyon alanlarının oluşturulması
|
Siirt İli florasında doğal
olarak yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin ve bunların kalite özelliklerinin
tespiti
|
Siirt İlinde tarımı
yapılabilecek tıbbi ve aromatik bitki türlerinin tespit edilmesi ve bunlarla
ilgili agronomi/ıslah çalışmalarının yapılması
|
Yağlı tohumlu bitkiler (Aspir,
Ayçiçeği, Kolza, Soya Susam ve Yerfıstığı)
tarımının yaygınlaştırılması amacıyla bütün yağlı tohumlu bitkileri
için çeşit adaptasyon çalışmalarının yapılması
|
Yağlı tohumlu bitkilerde
(Aspir, Ayçiçeği, Kolza, Soya Susam ve Yerfıstığı) çeşit geliştirme ve tescil
faaliyetlerinin yapılması
|
Önemli bir gıda ve endüstri
hammaddesi olan patatesin bölgede tarımının yaygınlaştırılması amacıyla yetiştirme
tekniği (dikim zamanı, gübreleme, dikim mesafeleri, sulama çalışmaları)
konularında çeşitli araştırmaların yapılması
|
Endüstri bitkileri ile ilgili
yapılan çalışmaların üreticilere benimsetilmesi çalışmaları
|
Siirt ili ve çevresinde
“Verimli Hilal” olarak bilinen bölgede Simbiyotik ve Asimbiyotik Bitki
Gelişimini Teşvik Edici Bakterilerin
toplanması teşhis edilmesi özelliklerinin belirlenerek bir koleksiyon
oluşturulması
|
Siirt ili ve çevresinde
“Verimli Hilal” olarak bilinen bölgede oluşturulacak Bitki Gelişimini Teşvik
Edici Bakteri koleksiyonundan Ticari olarak Biyogübre, Biyopestisit,
Biyodegredasyon ve Biyoremediasyon özelliklerine göre tescil edilmesi
|
Bölgemizde halk elinde
yetiştirilmekte olan tahıl ve baklagil yerel popülasyonlarının toplanması,
muhafaza edilmesi ve özelliklerinin belirlenmesi.
|
Bölgede en uygun ürün deseninin
belirlenerek bölgesel kalkınma odaklı verim artışının sağlanması
|
Kuraklığa, herbisitlere,
yatmaya, hastalık ve zararlılara dayanıklı baklagil çeşitleri ıslah ederek
bölgede özellikle nohut ve mercimek üretimini artırmak
|
Bölgede tesis edilen baraj
göllerinin iklim değişikliğine etkilerini araştırılarak oluşan yeni koşullara
uygun ürün desenini oluşturmak
|
Sürdürülebilir tarımsal üretimi
sağlamak
|
Çevre
dostu işletmelerin artırılması
|
Pazarlama
stratejileri geliştirmek
|
Yaşam
kaynağımız olan toprak, su ve havanın kirlenmesini önlemek
|
Tarımsal üretim alanlardan
verim ve kalitenin artırılması için gerekli bilimsel araştırmaları yaparak
başta ilimiz olmak üzere hem ülke hem de bölge ekonomisinin gelişmesinde
önemli rol oynamak
|
Son teknolojik imkanların kullanılarak
çiftçilerimize tanıtılması ve sorunlarını çözme noktasında katkı sağlanmak
|
Bölge
halkının bilgilendirilerek bilinçli üretim yapmaya yönlendirilmesi ve bölge
ekonomisinin kalkındırılması amaçlanmaktadır
|
Baklagil ve buğdaygil gen
kaynaklarının anavatanı olan bölgemizde koleksiyon ve moleküler kimlik
oluşturma çalışmaları
|
Endemik Geofit bitkilerinin
biyoteknolojik yöntemler ile korunması ve çoğaltılması
|
Bölge tarımına yönelik
moleküler düzeyde abiyotik ve biyotik stres çalışmalarının yapılması
|
Ana arı ırklarının
biyoteknolojik teknikleri ile tanılanması ve üretime entegre edilmesi
|
Genetik çeşitliliğin verimli
kullanımı için yabani bitki gen havuzlarından genetik varyasyonun tespiti ve
biyoteknolojik teknikleri ile ıslaha entegre edilmesi
|
Anter ve mikrospor kültürü
teknikleri ile homozigot bitki eldesi
|
Kaplıca ve termal su bakımından
zengin olan bölgemizde mikrobiyal popülasyonun belirlenmesi ve teknolojik
ürün geliştirilmesi
|
Biyoteknolojik yöntemler ile
sentetik tohum üretimi
|
Biyoteknoloji alanında insan
kaynaklarının yetiştirilmesi ve buna yönelik mesleki eğitim faaliyetlerinin
yapılması.
|
Geçici daldırma sistemi
biyoreaktörleri kullanılarak Tıbbı ve aromatik bitkilerde sekonder metabolit
üretimi
|
Bölgede Toprak ve su
kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir bir şekilde kullanımı,
sınıflandırılması ve veri tabanının oluşturulması konusunda Ar-Ge
çalışmalarının yürütülmesi
|
İklim değişikliği, çölleşme, erozyon, toprak ve su kirliliği
konularında Ar-Ge çalışmaların yürütülmesi ve çözüm önerilerinin
geliştirilmesi
|
Gübre ve toprak
düzenleyicilerin bitki verim ve kalitesi üzerine etkinliğini artıracak, kimyasal
gübre kullanımında tasarruf sağlayacak alternatif yöntemler konusunda Ar-Ge
çalışmalarının yürütülmesi
|
Bölgenin hayvansal üretim kollarından arı yetiştiriciliği, büyük ve
küçükbaş hayvan yetiştiriciliği konularında karşılaşılan sorunları ele almak,
danışmanlık yapmak, ilgili merkezler aracılığıyla projeler geliştirmek ve
uygulamak
|
Ucuz girdi kullanımı ile hayvansal ürünlerin
pazarlanması noktasında ilgili paydaşlarla çalışmalar yapmak ve problem
çözmek
|
Etkili hayvansal üretim tekniklerini uygulamak
|