Etkinlikler

Anız ve Kırsal Örtü Yangın Mücadelesinde Yapılması Gerekenler Hakkında !!!

Son zamanlarda meydana gelen anız ve kırsal örtü yangın mücadelesi için Siirt Orman İşletme Müdürlüğü ve üniversitemizin gönüllü Arama Kurtarma Takımı’ndan alınan bilgiler paylaşılmıştır. Anız yangını görünce ilk olarak ilgili personellere haber verilmeli ve yangın tüpleri, su, toz, bitki dalları, toprak vb. gibi söndürücü etkiye sahip materyallerle söndürmeye çalışılmalıdır. Bunu yaparken rüzgarı arkamıza alınmalıdır. Yangın sandalye boyunu geçiyorsa yangın tüpü ile söndürülemeyecek boyuta gelmiştir. Bu durumda ise 112 numaralı telefondan itfaiyeye bilgi verilmelidir. 
Bu arada hidrantların (yangın vanalarının) önünde park edilmiş araç varsa hemen çekilmelidir. Hidrantlarda bulunan hortum açılarak kullanıma hazır hale getirilmelidir. Ve hortumun menzilindeki alan yanıyorsa soğutulmalı yanmıyorsa da ıslatılmalıdır.
Kürek, tırmık ve şaplak gibi materyallerle yangına müdahale edilebilir. Ancak yangın söndürmeye çalışan kişilerin her ihtimale karşı altı yanmaz ayakkabı (tercihen vibram taban) ayakkabısının olması gerekmektedir. Kot tarzı uzun kollu gömlek ve kot pantolon giyilmelidir. Yüze maske ve koruyucu gözlük takılması ve eldiven giyilmesi gereklidir. 
Anız yangınları işgücü ile söndürülebilen yangınlardır. Bu sayılanların yanında imkan varsa kova ya da hortumla su verilebilir.
Verdikleri bilgiler için Siirt Orman İşletme Müdürlüğü ve üniversitemizin gönüllü Arama Kurtarma Takımı’na teşekkür ederiz.
ÖMER ÜCE (0484) 212-1111 / 2804
Ziraat Fakültesi
4.7.2024