Etkinlikler

“Cumhuriyetin 100.yılında II. Uluslararası Siirt Fıstık Çalıştayı” Yapıldı

Ziraat Fakültesi ve Dicle Kalkınma Ajansı işbirliğinde ve Corteva Türkiye Tarım A.Ş.’nin destekleriyle, 29-30 Mayıs 2024 tarihlerinde Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda “Cumhuriyetin 100.yılında II. Uluslararası Siirt Fıstık Çalıştayı” düzenlendi. 
Çalıştayda akademisyenler, araştırmacılar, kurum ve sanayi temsilcileri bir araya gelerek sürdürülebilir fıstık üretimi ile ilgili sorunları gündeme alındı. 
Çalıştayın ilk gün programı, Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip ASLAN, Siirt İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mehmet SEVEN, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çetin KARADEMİR, DİKA Genel Sekreter Vekili Dr. Murat KATI, Rektörümüz Prof. Dr. Nihat ŞINDAK ve Siirt Vali Yardımcısı Adulhamit MUTLU tarafından yapılan açılış konuşmaları ile başladı.
Rektörümüz Prof. Dr. Nihat ŞINDAK konuşmasının ardından konuşmacılara plaket ve katılım belgelerini takdim etti.
Çalıştay’ın birinci oturumunda Yunanistan West Attica Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Georgios ZAKYNTHİNOS “Antepfıstığında Yapay Tozlanmasının İklim Değişikliğine Bağlı Tozlayıcı Asenkronizasyonuna Uyarlanması” ve İran Fıstık Araştırma Enstitüsü Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hossein Hokmabadi “İranda Antepfıstığı Bakımı” konulu sunumlarını yaptılar.
Çalıştay’ın ikinci oturumunda: Prof. Dr. Bekir Erol AK “Dünyada ve Türkiye'de Antepfıstığındaki Son Gelişmeler”, Prof. Dr. İzzet AÇAR “Fıstıkta Tozlanma Döllenme ve Meyve Tutumu”, Doç. Dr. Cevdet KAPLAN “Siirt Fıstığında Zararlı Böcekler ve Mücadelesi”, Doç. Dr. Mehmet Hadi AYDIN “Antepfıstığında kök, kökboğazı çürüklüğü ve solgunluğa neden olan toprak patojenleri”, Dr. Öğr. Üyesi Halit Seyfettin ATLI “Antepfıstığında Yetiştirme Teknikleri”, Dr. Öğr. Üyesi Nevzat ASLAN “Antepfıstığında Hassas Tarım Uygulamaları” hakkında bilgiler aktardılar.
Çalıştay’ın üçüncü oturumunda ise “Proje Fikri Geliştirme” oturumunda Siirt Fıstığında mevcut durum ve sorunlar değerlendirilerek proje önerileri geliştirildi. Oturumların ardından çalıştay raporu hazırlandı.
ÖMER ÜCE (0484) 212-1111 / 2804
Ziraat Fakültesi
27.6.2024