Fakültemiz "Yeşil Dünya İçin Dayanışma Yılı" Konulu Ortak Seminer Düzenlemiştir

Azerbaycan’da "Yeşil Dünya İçin Dayanışma Yılı" kapsamında; Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Azerbaycan AR ETN Dendroloji Enstitüsü (AR ETN Dendrologiya İnstitutu), Gence Botanik Bahçesi (Gəncə Nəbatət Bağı) ve Lenkeran Devlet Üniversitesi (Lənkəran Dövlət Universiteti) tarafından "Modern İklim Değişikliklerinin Doğal Kompleksler Üzerindeki Etkisi" konulu ortak seminer düzenlenmiştir. Seminere fakültemizden Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu ÇIĞ ve Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih ÇIĞ katılmışlardır. Seminerin ilk kısmı olan ve 10.07.2024 Çarşamba günü çevrimiçi yapılan toplantıda ilk olarak Azerbaycan Cumhuriyeti Dendroloji Enstitüsü Genel Müdürü Prof. Dr. Minare Yunis HASANOVA; Lenkeran Devlet Üniversitesi sosyal konulardan sorumlu Rektör Yardımcısı Vekili Doç. Dr. Ramiz SHAMMADOV; Biyoloji ve Ekoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Memmedhuseyn HUSEYNOV; Bölüm Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Gorkhmaz AGAYEV, Shabnam MİRZAYEVA; Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı Botanik Bahçesi Bitki Kaynakları Daire Başkanı Prof. M.Ö. Aynur BAYRAMOVA ile Biyomühendislik, Biyoteknoloji ve Jeobotanik Bölüm Başkanı Doç. Dr. B.U.F.D. Guliyeva RAMİDA iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkileri üzerine konuşmalar yaptıktan sonra fakültemiz Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu ÇIĞ “Salep Orkideleri”,  Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih ÇIĞ “Tarımın Geleceğinde Faydalı Bakterilerin Rolü” konulu sunumlarını yaptılar. Doç. Dr. Arzu ÇIĞ, salep orkidelerinin tanıtılması, salep elde edilmesi ve salep orkidelerinin sürdürülebilirlik kapsamında koruma politikaları ile İklim değişikliğinin salep orkidelerini nasıl etkilediği hakkında konuşurken; Doç. Dr. Fatih ÇIĞ ise faydalı bakterilerin fonksiyonları, bitkilerde çalışma mekanizmaları ve tarımda iklim değişikliğinde karşılaşılan sorunlarda faydalı bakterilerin rolleri hakkında bilgi verdi.
Seminerin sonunda ele alınan konuların konuşulmasıyla memnuniyetlerini dile getiren AR ETN Dendroloji Enstitüsü yetkilisi Prof. Dr. Minare Yunis HASANOVA, kısa bir sonra seminerin ikinci kısmının yapılacağını bildirdi. Toplantı paylaşılan bilgilerin iklim değişikliği konusunda yararlı olması temennileri ile sona erdi. Fakültemizden katılan Doç. Dr. Arzu ÇIĞ ve Doç. Dr. Fatih ÇIĞ hocalarımızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.
ÇETİN ÖZTÜRK / 2811
12.7.2024