Etkinlikler

Ulusal Siirt Fıstık Çalıştayı Yapıldı

Ulusal Siirt Fıstık Çalıştayı

12-13 Ekim 2023

Siirt Üniversitesi ve Dicle Kalkınma Ajansı işbirliğiyle üniversitemizde "Küresel İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Fıstık Üretimi" konulu “Ulusal Siirt Fıstık Çalıştayı” düzenlendi. İki gün süren Çalıştay’da ilk gün davetli konuşmacılar tarafından sunum yapılmış olup, ikinci gün ise teknik gezi yapılmıştır.

Çalıştay’a ilk olarak; Siirt İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Zir. Yük. Mühendisi Ergün DEMİRHAN, Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Çetin KARADEMİR, DİKA Siirt Koordinatörü Sayın Kadir ÖZ, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat ŞINDAK ve Siirt Valisi Sayın Dr. Kemal KIZILKAYA tarafından açılış konuşmaları yapılarak başlandı.

Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat ŞINDAK fıstığın Siirt ili için özel bir anlamı-önemi olduğunu vurguladıktan sonra sözlerine “Siirt Fıstığı ismi ile özdeşleşen İlimiz Türkiye’ye ve Dünyaya tanıtılmaktadır. İlimizde tarla tarımının yapılamayacağı eğimli alanlarda ve özellikle son yıllarda düz tarlalarda bile Siirt Fıstığı üretimi artmaktadır. 10-15 yıllık bir zahmetten sonra üreticinin yüzünü güldüren Siirt Fıstığı ilimizin en önemli tarımsal ürünlerinden biridir. Son verilere göre Türkiye fıstık üretiminde Siirt ilimiz,  Şanlıurfa ve Gaziantep’ten sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Davetimizi kabul ederek Çalıştay’ımıza teşrif eden konuşmacılarımıza, dinleyici olarak meslektaşlarımıza, sektör paydaşlarına ve Çalıştay’ımıza destek veren DİKA’ya şahsım ve düzenleme kurulu adına teşekkür ederim. Çalıştay’ın ilimize, üniversitemize, yetiştiricilerimize ve bütün katılımcılara yararlı olmasını dilerim” şeklinde sözlerini dile getirdi.

Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Nihat ŞINDAK konuşmasının ardından konuşmacılara plaket ve katılım belgelerini takdim etti.

Çalıştay’ın birinci oturumuna Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Sayın Prof. Dr. Bekir Erol AK başkanlık etti. Çalıştay’ın bu oturumunda Harran Üniversitesi Öğr. Üyesi Sayın Prof. Dr. İzzet AÇAR tarafından “Fıstıkta Anaç - Çeşit Seçimi ve Bahçe Tesisi”, Sayın Prof. Dr. Bekir Erol AK tarafından “Dünyada ve Ülkemizde Fıstık Yetiştiriciliğinde Değişen İklim Koşullarında Son Gelişmeler”, Siirt İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Yük. Zir. Müh. Ergün DEMİRHAN tarafından “Siirt Fıstığı: Bir Başarı Hikayesi” konuları işlendi.

Öğle arasının ardından Çalıştay’ın ikinci oturumuna Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Salih KAFKAS başkanlık etti. Çalıştay’ın bu oturumunda Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Sayın Prof. Dr. Nesibe Ebru YAŞA KAFKAS tarafından “Fıstıkta Meyve Kalite Analizleri”, Sayın Prof. Dr. Salih KAFKAS tarafından “Fıstıkta Islah ve Genetik Çalışmalarında Son Gelişmeler”,  Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Sayın Gıda Yük. Müh. Ahmet ŞAHAN tarafından “Antepfıstığında Depolama” hakkında bilgiler aktarıldı.

Aradan sonra Çalıştay’ın üçüncü ve dördüncü oturumları gerçekleştirildi. Üçüncü oturuma Harran Üniversitesi Öğr. Üyesi Sayın Prof. Dr. İzzet AÇAR başkanlık etti. Oturumda Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğr. Üyeleri Sayın Prof. Dr. Emine KÜÇÜKER “Dünya ve Türkiye Antepfıstığı Yetiştiriciliği (Sulu ve Kuru Tarım Değerlendirmesi)”, Sayın Doç. Dr. Mine PAKYÜREK “Siirt Fıstık Yetiştiriciliğinde Üretici Davranışları” ve Sayın Dr. Öğr. Üyesi Nevzat ASLAN “Bitki Besleme, Küresel Isınma ve Sürdürülebilir Tarım” konuları ile katılım sağladılar.

Dördüncü oturumun başkanlığını Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Sayın Prof. Dr. Koray ÖZRENK yaptı. Oturumda Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğr. Üyeleri Sayın Doç. Dr. Cevdet KAPLAN “Siirt Fıstığındaki Entomoloji Sorunları ve Çözüm Önerileri” konusu, Sayın  Doç. Dr. Mehmet Hadi AYDIN ise “Antepfıstığı Ağaçlarında Kök Çürüklüğü ve Kurumaların Nedenleri” konusunu ele aldılar.

Oturumların ardından çalıştay raporu hazırlandı.

Çalıştay’ın ikinci gününde; Avrupa Birliği ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliği ile hayata geçirilen Siirt Fıstığı İşleme Tesisi A.Ş. FİSTALORA’ya teknik gezi düzenlenerek davetli misafirlere ve öğrencilere işletme tanıtımı yapıldı. Ardından Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü destekleriyle katılan mihmandarlar eşliğinde Ulu Cami ve Hazreti İsmail Fakirullah Türbesi ziyaret edilerek Işık Hadisesi hakkında bilgi verildi. Son olarak Tillo Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’ne yapılan ziyarette fıstık üretimi ve bahçelerin durumu konuşuldu. Teknik ve turistik amaçlı yapılan gezinin sonunda yapılacak sonraki çalıştay için temennilerde bulunuldu.

Ulusal Siirt Fıstık Çalıştayı’nın verimli geçmesi için en güzel şekilde çalışan Çalıştay Düzenleme Kurulu üyelerine, işlerin yürütülmesinde destek veren öğrencilerimize, çalıştaya katılan misafirlerimize verdikleri armağanlar ile hatıra bırakmamıza vesile olan Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü,  TARSİM (Tarım Sigortaları İşletmesi) ve ADENAŞ A.Ş.’ne; kurumlarına yaptığımız ziyarette bizleri ağırlayan Tillo Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’ne ve paydaşımız olan DİKA (Dicle Kalkınma Ajansı)’na teşekkürlerimizi borç biliriz.

 

 

 

 

 

 

 

 

NEDİM BOZDAĞ (0484) 212-1111 / 3308
Ziraat Fakültesi
16.10.2023