Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne Teknik Gezi Yapıldı !!!

Mantar Yetiştiriciliği Dersi kapsamında sorumlu ders öğretim elemanı Doç. Dr. Arzu ÇIĞ gözetiminde; Doç. Dr. Fatih ÇIĞ ve Fakülte Sekreteri Ömer ÜCE refakatinde  Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mantar Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne ve Van’da Alaköy’de MEMBA Mantar A.Ş. üretim tesislerine teknik gezi yapıldı. Merkez Müdürü Doç. Dr. Şeyda ÇAVUŞOĞLU, kültür mantarı ve kestane mantarı üretimleri hakkında bilgi verdi. Son modern teknolojilerle çalıştırılan mantar tesisi dolaşıldı. Üretim alanları, sulanması, kompostun hazırlanması, hasat yapılması ve otomasyon hakkında bilgi alan öğrencilerimiz modern teknoloji ile inşa edilen mantar üretim yerleri hakkında bilgi ve tecrübelerini arttırdılar.
Ayrıca Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi ziyaret edildi. Merkez Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Cengiz ERKAN arıcılık ve özellikle Bombus arıları hakkında bilgi verdi. Arı odalarına giren öğrenciler Bombus arılarının davranışları ve yaşamları hakkında bilgi edindiler. 
Daha sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yeşil Alan Müdürlüğü seraları gezildi. Burada yapılan çelikle süs bitkisi üretimlerinde nelere dikkat edildiği, üretim yastıkları, çelik alma teknikleri hakkında bilgi edinildi.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Türk El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi ziyaret edildi. Öğrencilerimiz Van halısı ve kilim dokuma ile ilgili bilgiler aldılar. Gümüş takılar ve halı-kilim ile ilgili sergileri dolaşarak el sanatları hakkında bilgi sahibi oldular. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedisi Villasını gezen öğrencilerimiz kedileri izleyerek hoş vakit geçirdiler.
Ders ve akademik anlamda yapılan Teknik gezinin yanısıra öğrencilerimiz Van Kalesi, Kız Kalesi, Van İskele, Gevaş İskele-Akdamar Adası ve Edremit bölgelerini gezerek Van ilinin tarihi hakkında da bilgi sahibi oldular. 
Van Müzesi gezildi.
Van’da bir simge haline gelen meşhur Van Kahvaltısı yapıldı. Rus Pazarı gezildi. Van Merkez çarşı gezildi.

Mantar Yetiştiriciliği dersi kapsamında yapılan bu teknik gezi kültür mantarı yetiştiriciliği yapan iki ayrı tesis sayesinde farklı deneyimler kazandırmıştır. Mantar yetiştiriciliği yapan kamu ve özel kuruluşun çalışma ve üretim sistemi hakkında bilgi, görgü ve deneyim kazandırmıştır. Bunun yanında Urartular’ın merkezi yaşam yeri olan Van şehri merkezinin ve özellikle Gölü’nün görülmesi akademik olmanın yanında kültürel olarak da öğrencilerimizin deneyim kazanmaları bakımından çok önemli, yararlı ve eğlenceli olmuştur.
NEDİM BOZDAĞ (0484) 212-1111 / 3308
Ziraat Fakültesi
27.12.2022